zaterdag 21 juli 2012

Ben Nevis (1344m) en Loch Ness


Haventje van Tobermory

Als we aankomen in Tobermory op het eiland Mull worden we begroet door een lief Nederlands meisje van een jaar of acht. Jullie zijn de eerste Nederlanders die ik zie in Schotland, zegt ze. Ze wil graag een praatje maken maar de boot van haar ouders staat op het punt van vertrek het blijft dus bij zwaaien en het oer Brabantse Doeiiiiiiiiii. 
Het eiland Mull heeft prachtige hoge bergen. Het is een eiland in de Schotse Hooglanden en we willen er graag een verkennend tochtje maken. Voor de bus is het al te laat na een uur of zeven is het hier gebeurd met het openbaar vervoer. Een auto huren wordt ook moeilijk want als wij het met de garagehouder eens zijn geworden over de prijs blijkt het vehikel pas maandag beschikbaar en dan zijn wij al weer weg. Tobermory zelf is een kleurrijk plaatsje, er zijn nogal wat toeristische winkeltjes en natuurlijk de prachtige bolders in de haven (zie foto vorige blog). Welke zeeman wil daar zijn bootje niet aan vastknopen? Toch hebben wij het na een dag wel gezien. De weersvoorspellingen zijn slecht, harde regen en wind en wat moeten we hier dan nog? Dus vertrekken wij in de middag voor een bestemming een mijltje of 25 verder. We hebben op de kaart een klein eilandje gevonden waarachter we kunnen ankeren. De wind blaast hard schuin van achteren (bakstagwind) en geeft ons een goede snelheid. De regen valt met dikke druppels omlaag. Met goede zeilpakken maakt dat niet zoveel uit maar het is tegelijkertijd erg koud. Dus houden we het na een goede 10 mijl voor gezien en duiken het loch in waar we op de heenweg ook ankerde. We zoeken onze ankerplek op maar die is in gebruik. Een eindje verderop krabt het anker, weer ankerop voor een nieuwe poging. Dan verschillen we van mening over de afstand die we nog over hebben ten opzichte van andere geankerde schepen, weer ankerop. Naar een andere kant van het loch. Daar liggen we net, als de dieptemeter nog 2 meter aangeeft. Het is nu hoog water dus weer ankerop.
We hoopten op warme thee en een boek maar dit lijkt er niet erg op. Tenslotte liggen wij tussen andere schepen geankerd eigenlijk iets te dichtbij maar het anker houdt goed en wij hebben er echt genoeg van.
Uitgeboomde fok windje achter
Na een heerlijke rustige nacht, varen we vroeg uit richting het Caledonisch kanaal. Het is droog en de wind is helemaal weg en dus moteren wij langs de schitterde kust van het vaste land. In de middag komt de wind terug en is nu helemaal achter. Het water is rustig en zo varen wij met een uitgeboomd voorzeil aan bakboord en het grootzeil aan stuurboord in alle stilte langs dit mooie landschap en….. de zon schijnt op ons bolletje. Na de passage van de sluis liggen we in een soort kommetje aan de kade. Ford William is vanaf de entree van het kanaal nog een kwartier met de bus en die nemen we snel om nog even informatie in te winnen over de Ben Nevis (1344m). Morgen willen wij die gaan beklimmen. In het  visitors center staat het bol van de waarschuwingen. Het is koud, glad het kan regenen, sneeuwen, en misten. Je moet hier goede schoenen dragen een kaart hebben een GPS handschoenen etc. Snel weer weg dus anders bedenken we ons nog. Nu naar het stadje zelf Ford William. Hier opent zich een nieuwe wereld, die van de wandelaars. Niets geen rode en gele zeilpakken van Helly Hansen, Musto en Henry Lloyd, hier domineren merken als Peak performance, Meindl en Jack Wolfskin. Er is ook een soort catwalk in de hoofdstraat van het stadje, want alhoewel de berg zelf hier nog zeker 7 kilometer vandaan ligt lopen hier mensen te flaneren met de meest perfecte uitrustingen. Afritsbare Gore-Tex broeken rugzakken met veel bandjes en als het even kan een fles met slang om zo vanuit je rugzak te kunnen drinken. Natuurlijk zijn er ook veel hoofddeksels te zien en stokken al dan niet uitschuifbaar. Er loopt zelfs een man met gekleurde klimlijnen aan zijn rugzak. Genieten dus vanaf een bankje met een lekker ijsje in de hand! Morgen gaan we zelf!
Gebaande paden op de Ben Nevis
De dame van het visitors centum raadt ons aan altijd de kaart te kopen voor als je verdwaald. Ik twijfel want het is volgens mij een niet te missen pad maar zwicht uiteindelijk voor die 3 pond en koop de kaart.  Dan gaan we lopen, het is nog vroeg, net voor negen uur als we in een soort avondvierdaagse met tientallen mensen in een rij de berg oplopen. Hoezo verdwalen, dat is hier godsonmogelijk er loopt een zeker twee meter breed pad de berg op. En voor en achter je zijn andere klimmers. Na een poosje dunt het veld wat uit. Elke keer als ik naar boven opkijk om het pad te volgen zie ik benen van andere lopers. Mooie, gespierde, behaarde, dunne en dikke, lang of kort gebroekte benen. Even later meen ik ook een corelatie te zien tussen de grootte van de rugzak en de omvang van de bips van de drager. Voor ik het wetenschappelijk bewijs heb kunnen leveren geeft Thea aan het een abjecte studie te vinden en leidt me af door mij te wijzen op de kleine vrouwenmantel, die hier in het wild groeit en de wilde thijm met zijn typische blauwpaarse bloemen, daar is zelfs een orchidee! Thea weet heel veel van bloemen en kan de meeste benoemen in het Nederlands en Latijn.
We lopen inmiddels een uur of drie uur en moeten er nog een uur tot de top en daarna drie uur afdalen. Tot nu toe hadden wij een prachtig uitzicht over de lochs en bergen maar er schuiven flarden mist over de toppen en even later is alle zicht verdwenen. Het wordt nu ook zwaarder lopen maar uiteindelijk is daar het begeerde torentje van de top. Foto maken en weer terug.  Dat valt nog goed tegen zeker als het halverwege gaat regenen en glad wordt. Licht gebroken stappen wij bij het visitors center in een taxi die ons afzet bij de boot.
De top 1344 meter
Daar is opnieuw spanning nu voor het vervolg van de reis. Het Caledonisch kanaal voert namelijk door loch Ness en dat is reuze gevaarlijk vanwege het monster. Nessie werd voor het eerst gesignaleerd door St Columba in de zesde eeuw. Moderne sonartechnieken hebben raadselachtige resultaten opgeleverd. Het is dus niet zo dat het monster niet bestaat. Voor een goede voorbereiding doen wij opnieuw beroep op onze lezers weer in de vorm van een prijsvraag. Dit keer dagen wij jullie uit een limerick te maken over Loch Ness. Uiteraard worden de inzendingen weer beoordeeld door onze onafhankelijke jury. Geen haast want kunst moet tijd hebben. Wij ontvangen de inzendingen graag voor 1 augustus, zodat in het laatste blog van de reis de eervolle vermelding kan plaatsvinden van de winnaar of winnares.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten